Liefdeswacht

Een winterverhaal over doorzettingsvermogen en liefde

Verhaal

Het is 1914. Gerlof loopt pal naast het huis van de familie Kloppenburg de wacht en trotseert de kou, om te bewijzen dat hij goed genoeg is als toekomstige man voor dochter Maartje. Maar na maanden is er nog geen zicht op een huwelijk. De vader van Maartje, Douwe, ziet Gerlof totaal niet zitten en is niet onder de indruk van de verrichtingen van de zeventienjarige. Zijn vriend en oud-officier van Zomeren probeert de jongen te harden met bikkelharde trainingen. Maar beiden komen tijdens vastenavond tot de conclusie dat er weinig verbetering is. De vrouw van Douwe, Trijntje, vindt dat onbegrijpelijk en ziet haar man als een stijve hark met een bord voor de kop.

Een jaar later marcheert Gerlof onvermoeibaar door. Van Zomeren tiert volop en Maartje kijkt vol verwachting naar haar grote liefde. Inmiddels is de Eerste Wereldoorlog uitgebroken en neemt de spanning aan de grens toe. Ook in huize Kloppenburg is de sfeer slecht, maar voornamelijk vanwege de hardvochtige houding van Douwe. Zijn hekel aan Gerlof blijkt diepgeworteld en al lang geleden te zijn ontstaan. Als vastenavond 1915 is aangebroken en neef Meindert komt logeren is er eindelijk iemand die deze hele situatie kan doorbreken.

Spelers/zangers

Douwe - PIET SPORTEL

Trijntje - MONIQUE KOORN

Maartje - SUZANNE WESTRA

Gerlof - PASCAL WESTRA

Van Zomeren - JOHN MEULMAN

Neef Meindert - WILLEM SCHUTTE

Vertelster - ANNEKE ZIJL

Weeskinderen: (Kaj Mulder, Jeroen Sportel , Amber Westra, Bjorn Westra)

Verder deelname van Nostalgia Tempus Fugit

Jan Houwing. Regisseur voor Die Opernprobe.

De Regie is voor de afzonderlijke componenten apart ingevuld.

Jan Houwing gaat de Opernprobe regisseren. Tevens bewerkt hij de tekst daarvoor en de tekst van Kerstavond. Abu Hassa verbindt hij met Die Opernprobe door een nieuw figuur Heinrich.

De Liefdeswacht, Kerstavond wordt eveneens geregisseerd door Jan Houwing.

Abu Hassan: Nomi de Ridder.

Orkest samenstelling: Louis Greven

Liefdeswacht